• Телефон : 052 / 360 - 014
17сеп
2017
0

Књижевни сусрети на Козари

Дана, 16. септембра 2017. године, ученици наше школе у пратњи разредних старјешина присуствовали су 45. Књижевним сусретима на Козари. Велики књижевни, али и историјски час Сусрета отворен је ванвременском и надпросторном епском поемом Скендера Куленовића  Стојанка, мајка Кнежопољка у извођењу београдске глумице Биљане Ђуровић, поемом која и јесте свједочанство о невино страдалим српским цивилима у Другом свјетском рату на крајишкој љепотици Козари.

На самом почетку Пјесничког поднева, присутне је поздравио градоначелник Града Приједора Миленко Ђаковић, одржавши говор у част вјечно успаваних, те рекавши да су поменути књижевни сусрети својеврстан поетски помен за Скендера Куленовића и за његову Мајку Кнежопољку, за све који су остали на Козари по земуницама неоткривени и на вјечном бранику, за оне који су кренули са Козаре у пратњи бајонета и пушака на пут са кога се нису вратили, али и уручивши награду за животно дјело Књижевни вијенац Козаре пјеснику, романсијеру, есејисти, преводиоцу, публицисти Миловану Данојлићу.

Стихове су читали и пјесници Драган Колунџија, Здравко Миовчић, Александра Чворовић, Ранко Прерадовић, Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић и Љубивоје Ршумовић

Скочи на траку са алаткама